Arama Motoru Denildiğinde Marka Olmuş 10 Site

Arama Motoru Denildiğinde Marka Olmuş 10 Site diye bir başlık attım. Bu biraz eksik oldu. Çünkü yazımın devamını okuduğunuzda onların sadece bir web sitesi olmadığını, hatta sadece bir arama motoru da olmadığını, düşündüğünüzden çok daha fazlası olduğunu göreceksiniz.

Hemen herkesin aklına en az 5 tane site ismi gelmiştir bile. Fakat ülkemizde bu konuda alternatif çok olmasına rağmen aşırı bir tutuculuk söz konusu.

Çünkü biz google.com'da google kelimesini arayan insanlarız.
Gelelim asıl konumuza. Şimdi size uzunca bir liste sunacağım. Konuyla ilgisi olanlar illaki bu siteleri duymuştur. Dünya geneli site sıra değerlerini veren Alexa ile ölçülmüş verileri de vereceğim. Biz tutucuyuz ama dış ülkelerde durum bu şekilde değil. Haklı bir rekabet söz konusu ve liderlik mücadelesi tüm hızıyla devam ediyor.

 En Çok Kullanılan Arama Motoru Listesi 


  1. GOOGLE
  2. BAIDU
  3. YAHOO SEARCH
  4. BING
  5. DUCKDUCKGO
  6. ASK
  7. AOL SEARH
  8. YANDEX
  9. STARTPAGE
  10. YAANI

#1 GOOGLE

Lider belli 2. sıradaki kim diyen Google bu işin üstadı olduğunu ürettiği her yenilikle ispatlama devam ediyor. Google ne zaman kuruldu derseniz 1998 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden site Ülkemizde de en çok kullanılan arama motoru. Hatta yukarıda da bahsettiğim gibi biz ülke olarak bağımlısıyız. İnternetin olup olmadığını bile bu site aracılığı teyit ederiz. Çünkü bize göre her site düşer ama o düşmez.

Bu arada Google hakkında şu bilgileri de vermeden geçmeyelim. En çok ABD, Hindistan ve Brezilya da kullanılmakta imiş. Nüfus yoğunluğunun da bu sıralamada etkisi olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin nüfusu Hindistan kadar olsa ABD'den daha çok trafik sağlayacağımıza iddiaya girerim.

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 1
Alexa : 1

Ayrıca sadece arama motoru alanında değil bir çok alanda da hizmet vermekte olan Google'ın ne işler çevirdiğine şu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.google.com.tr/about/products/

Erişebileceğiniz adres: https://google.com

#2 BAIDU

Duydunuz mu bilmiyorum ama Çin'de alınan bir kararla Google kullanılması yasaklandı. Hal böyle olunce yerli malı yurdun malı diyen Çinliler Baidu.com'u kullanmaya başladı. Nüfus avantajını da kullanan site listelerde 2. sırayı kaptı. 

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 4
Alexa : 4

Erişebileceğiniz adres: http://www.baidu.com/

#3 YAHOO SEARCH

Yahoo bu yarışa Google ile yaklaşık aynı zamanlarda başladı fakat teknolojiye ayak uyduramadı. Bir dönem sadece elit kesime hizmet verdiğini düşündüğüm siteyi karşı duyduğum kişisel antipatiden hiç kullanmadım. Neden derseniz bir dönem bir eposta adresi almak için bin dereden su getirtirdi. Dilimizi yakın tarihe kadar desteklememesi de cabası. Her neyse hala hayatta ve hatırı sayılır bi trafiğe sahip. 

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 6
Alexa : 6

Erişebileceğiniz adres: https://www.yahoo.com/

#4 BING

Bing bir Microsoft ürünü. MSN'den alışılagelen bu arama motorunun avantajı ise Windows kurulumlarında ve yine Microsoft'a ait tarayıcılarda entegre gelmesi. Bir çok kişi farklı sebeplerden değiştirme gereği duymadığı siteyi kullanmaya devam ediyor. 

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 37
Alexa : 47

Erişebileceğiniz adres: https://www.bing.com/

#5 DUCKDUCKGO

2008'den bu yana yayında olan bu arama motorunun tercih edilmesindeki en büyük neden gizliliğe verdiği önem. Kişisel bilgileriniz satılığa çıkmasın sloganı ile reklam yapan arama motoru ABD'de oldukça seviliyor.

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 103
Alexa : 229

Erişebileceğiniz adres: https://duckduckgo.com/

#6 ASK

Ask virüs mü? Sayfa tasarımı insanın aklına direk bu soruyu getiriyor. Neden derseniz bir dönem herkesin baş belası olan değişmeyen anasayfa virüsleri ile gelen sayfa tasarımlarına çok benzemesi.

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 357
Alexa : 129

Erişebileceğiniz adres: https://www.ask.com/

#7 AOL SEARCH

American OnLine kelimesi kısaltılarak türetilen ve en çok ABD'de kullanılan site listemizde 5. sırada.

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 205
Alexa : 312

Erişebileceğiniz adres: https://search.aol.com/

#8 YANDEX

Rusya'da oldukça rağbet gören ve son dönemde Ülkemizde de yıldızı parlamaya başlayan arama motoru pastadan pay almak için elinden geleni yapıyor. Daha ücretsiz programların kurulumlarına entegre olarak gelen ve programı dikkatsiz kurduğunuzda direk ana sayfalarınızı değiştirerek bizi kullanmaya mahkum eden site kendi tercihi olmasa da yanlış bulduğumuz bu reklam politikasını halen devam ettirmekte. 

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 587
Alexa : 1145

Erişebileceğiniz adres: https://www.yandex.com.tr/

#9 STARTPAGE

Bu arama motoru da yine gizlilik açısından tercih edilen ve kişisel bilgileri saklamadığını taahhüt ederek başta Almanya olmak üzere ABD ve Fransa'dan oldukça fazla trafik alan bir site.

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : 476
Alexa : 2192

Erişebileceğiniz adres: https://www.startpage.com/

#10 YAANI.COM.TR

Listemizde bir Türk olması gerektiğini düşündüğüm için eklediğim arama motorunun üzerinde dünya sıralamasında bir çok arama motoru var elbette. Fakat duygusal olarak listemizde yer alan sitenin reel anlamda ilk 10'a girmesi temennisi ile sıralamasını boş bırakıyorum. 

Dünya sıralamalarında;
SimilarWeb : ---
Alexa : ---

Erişebileceğiniz adres: https://www.yaani.com.tr/

Sitelerin sıralamalarını yaparken destek aldığımız hizmetler Alexa ve SimilarWeb'in kendi listelerindeki sıralamalarını da merak ettim baktım. Artık kendilerin torpil geçtiler mi bilmiyorum ama Alexa kendi listesinde 3470. sırada. SimilarWeb ise kendi listesinde 5538. sırada.

Bizim sayfamız ise neyse söylemeyeceğim. :)
    

Yorumlar

Popüler Yayınlar